A rózsaszín ország - Jordánia


letölthető:
http://mek.oszk.hu/13000/13096


"Lassan haladunk, a szűk kanyonban hallgatva még sosem hallott érdekességeket. Csak egy keskeny sáv látszik az ég ragyogó kékjéből. Árnyékok és fények különös játékát nézi az ember. Mintha az óriások országában járnánk, s apró törpék lennénk a magas kőfalak mellett. Idelenn, embermagasságban még mindig hűvös van, s mély tónusúak az árnyékok, aztán ahogy felfelé tekintünk, nyílnak ki a színek, minta virágszirmok, sárgán és vörhenyesen tündökölve.

Három-négy embermagasságban már félárnyékok, aztán fent fény és fénnyaláb a sziklák közötti keskeny csíkban. Ezek a képek nehezen leírhatók, ezt a különleges élményt az ember a lelkével éli át igazán.

Hirtelen mindnyájan megtorpanunk. Mint mély barlang barna szája nyílik ki a szikla, a közé fúródó fény-kígyótól. Ez az eddig égbolt kékjéből hasított fény-sáv most szemben magasodik előttünk, enyhe S-alakban tekergőzve, s a barna barlang szájba rózsaszín varázsol, melyben az égig érő, minden pillanatban új formát öltő, szétnyíló fény-takaró hasadékon meghökkentő káprázat vibrál. Ez a friss, üde rózsás fény megvilágít egy építményt, egy faragványt, egy oszlopot, tündér-rózsa szirmának pompájával. A szemközti kép minden részletén hullámzik a napsugár. Ez Petra csodája, a világ nyolcadik csodája."


Elismerések, díjak:
„A rózsaszín ország Jordánia” c. könyv 2005-ben meghívást kapott az első arab-magyar könyvkiállításra, melyet a kulturális miniszter és Egyiptom nagykövete nyitott meg!